Weboldalunkon sütiket használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletek.

Menü

Dinoszauruszok: a föld vagy a gyerekszoba urai?

Dinoszauruszok: a föld vagy a gyerekszoba urai? Előbb vagy utóbb a legtöbb kisgyerek életében - a lányoknál is - eljön a dinoszaurusz imádat időszaka. 

Dínót rajzol az óviban és furcsa szavakat kezd használni – triceratopsz, velociraptor, brontoszaurusz, vagy valami hasonló. Mi szülők, büszkék vagyunk az új tudományra. Ha élne még dinoszaurusz a földön, biztosan kedvelt háziállat lenne és beszereznénk egyet. „Anya megígérted, hogy ha iskolás leszek nekem is lehet dínóm!” A dinoszauruszok a nagyságot, az erőt, de egyben az agresszivitást is szimbolizálják. Olyan szörnyek, amelyek már biztosan nem élnek!

Mit tehetünk szülőként ebben az időszakban? Mivel a dinoszauruszok már kihaltak (ha lehet ne kövessük a példájukat), szerezzünk be inkább néhány dínós műanyag játékot, pólót, ágyneműt, gyerekszoba dekorációt a falra és könyveket.

Tudtad, hogy Magyarországon a Bakonyban találták a legtöbb dinoszaurusz leletet? Az iharkúti dinoszaurusz lelőhelyen 2000. óta folynak ásatások. A leletekből a Magyar Természettudományi Múzeumban állandóan látogatható kiállítás nyílt – Eltűnt Világok címen. Nyaranta az iharkúti dinoszaurusz lelőhely és az ott folyó ásatási munkák bemutatására nyílt napokat rendeznek Dino Expo néven a lelőhely szomszédságában levő településeken (Németbánya, Bakonyjákó).

Az 1970-es években Dr. Peter Dodson a Pennsylvaniai Egyetemen rájött, hogy azért nincsenek bébi dinó leletek, mert a dinoszauruszok az egyedfejlődésük során későn szerzik meg jellegzetességeiket. Tehát valójában kevesebb dínó faj élt a földön, mint azt véljük. Erről Jack Horner paleontológus: Alakváltó dinoszauruszok TED előadásából tudhattok meg többet!

Tippek:

  • Vegyétek elő a gyurmát és néhány műanyag dínós játékot. A dinókat nyomjátok bele a gyurmába, majd vegyétek ki! Így néz ki egy fosszília.
  • Különböző formájú tészták felhasználásával, ragasztásával állítsatok össze dínó csontvázakat!
  • Ennek az időszaknak a túléléshez összeállítottunk két új dínós falimatrica csomagot a gyerekszobába – dínós falmatricát a kicsiknek, dinoszaurusz faltetoválást a nagyobbaknak. Ragasszátok őket bátran a falra vagy az ajtóra!
Tartalomhoz tartozó címkék: hír dinoszaurusz

Keresés