Weboldalunkon sütiket használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletek.

Menü

Kék legyen vagy rózsaszín?

2016. 06. 08. 10:07:57

Néhány tény:

  • Minél visszafogottabb a szoba falának és alapberendezéseinek a színe, annál könnyebb lesz később megfelelő színű kiegészítőket – faldekoráció, szőnyeg, függöny - választani hozzá.
  • Minél kisebb a helyiség, annál világosabb színeket alkalmazzunk, mert így nagyobbnak fog tűnni a tér.

Hogyan hatnak ránk a színek?

A szín kiválasztásával nem csak a helyiség kinézetét hangulatát változtatod meg, hanem hatást gyakorolhatsz a gyermeked hangulatára is. A színek intenzitása és tónusa pozitív, de negatív hatással is lehet kedvünkre. Egy jól meggondolt színnel könnyen tudsz kellemes és nyugtató hatást gyakorolni gyermekedre. a hatás természetesen attól is függ, hogy mivel kombinálod a színeket.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk nektek néhány tényt a színekről:

Piros:

A legintenzívebb szín a vörös. Nagyon erőteljes, cselekvésre ösztönöz. Dinamikus és meleg. A tűz, a vér, az élet és a nemiség szimbóluma. Jelenthet szenvedélyt, bátorságot, de háborút és haragot is. A piros gyakran használt szín a gyerekjátékoknál. Kis mértékben – kiegészítő elemként - bátran alkalmazzuk a szobadekorációként is. Egy játszósarokban, ahol a gyerekek aktívan töltik az idejüket, bátran alkalmazzunk pirosat és narancsot. A piros veszélyre figyelmeztet, ezáltal megzavarja a koncentrálást és nyugodt alvást. A tanulásban akár hátráltathat is!

A piros aktivizáló hatása miatt, semmiképp nem fedjünk le vele túlzott nagy felületet, mert idegesítő, nyugtalanságot, sőt agressziót is okozhat, használjunk inkább rózsaszín árnyalatát.

Kék:

A kék hűsít és nyugtat. Az égbolt és a víz színe. Meditatív hangulatot kelt, elősegíti az alvást, csökkenti a fájdalomérzetet és csillapítja a lázat. A kék különböző tónusainak kombinálásával el tudjuk kerülni, hogy a szoba túlzottan hideg, rideg hatást keltsen. A sötétkék viszont már épp ellenkezőleg hat ránk, izgatottá tesz!

Lila:

A piros és a kék kombinációjából áll össze. Kiegyensúlyozottá, kreatívvá tesz, segít a döntéshelyzetekben. Orgona-lila kékkel kombinálva nagyon ízléses színválasztás tinédzserek számára.

Zöld:                                                                                                          

A zöld szín a természet, a harmónia és a kikapcsolódás színe. Anélkül fejti ki pihentető hatását, hogy álmosítana. a zöld és a kékeszöld gyerekszobában alkalmazva nyugtató hatású. Mivel segíti a koncentrációt, bátran alkalmazzuk a tanulósarokban! a zöld melegebbé teszi a szobát.

Sárga:

A színek közül a sárga árnyalatai azok, melyek a legjobban felvidítnak és jókedvre derítenek. A sárga élénkít, felgyorsítja a gondolkodást. A nap, a fény, a kreativitás és a boldogság színe. A világos árnyalatai optimistává és magabiztossá tesznek, a sötétebb tónusok otthonossá teszik a szobát, egyensúlyt teremtenek, de kevésbé frissítőek.

Narancs:

Nagyon jó hatással van a gyerekekre. Melegséget és biztonságot sugároznak. A narancsszínű helyiségeket mindig melegebbnek érezzük. a félénk gyerekeket felbátorítja. Vigyázzunk, mert ennek a színnek az alkalmazásával is túlzásba lehet esni, hasonlóan a piroshoz – túlzott mértékben, sötét árnyalatban - nyugtalanságot okozhat.

Fehér:

A fehér fal vagy egy fehér gyerekbútor nagyon jó kontrasztot nyújt bármilyen sötétebb színnel, így hozzájárul a gyerekek térbeli gondolkodásának fejlődéséhez.

Tartsd szem előtt, hogy amint megtelik a szoba játékokkal és mesekönyvekkel, rögtön színes lesz, ezért nem szabad túlzásba esni már az elején! Kívánjuk, hogy találd meg a megfelelő színt gyermeked szobájába!

Tartalomhoz tartozó címkék: hír

Keresés